بیم و امید فناوری قرن ۱۲-

جزئیات پیش نویس سند هوش مصنوعی

جزئیات پیش نویس سند هوش مصنوعی

به گزارش مهندس وب، معاون ستاد هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست جمهوری ضمن اشاره به جزئیات سند هوش مصنوعی اظهار داشت: در این سند معاونت علمی مکلف می شود از طریق اندازی شرکتهای یونیکورن هوش مصنوعی حمایت کند.



هادی عاشری در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح جزئیاتی از پیش نویس سند ملی هوش مصنوعی که در معاونت علمی تدوین شده پرداخت و اظهار نمود: این سند پیش از این در ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت تدوین شده و هم اکنون به ستاد هوش مصنوعی ارجاع داده شده است؛ سند چهار هدف کلان، پنج راهبرد اصلی، ۳۰ شاخص کلان، حدود ۱۴۰ اقدام و ۱۵۰ فعالیت یا پروژه و ۱۷۵ شاخص خرد دارد که هم اکنون به شورایعالی انقلاب فرهنگی عرضه و میزهای تخصصی جهت بررسی ذیل شورا تشکیل شده است.
ستاد هوش مصنوعی در کشور ایجاد شود
معاون ستاد هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست جمهوری ضمن اشاره به این که این سند برپایه مطالعه اسناد سایر کشورها، اسناد بالادستی داخلی، مطالعات میدانی و مصاحبه با نخبگان تدوین شده است، اظهار داشت: پیشنهاد فعلی سند اینست که نهایتا یک «ستاد هوش مصنوعی» در کشور ایجاد شود و وزارت علوم، وزارت ارتباطات، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد ریاست جمهوری و … حتما باید در این ستاد نماینده داشته باشند و دبیر ستاد را معاون علمی منصوب کند که در واقع یک خصوصیت فرابخشی دارد. البته این مورد در دبیرخانه شورا درحال بررسی است و به جمع بندی نرسیده است.
عاشری در ادامه به بخشی هایی از این سند اشاره نمود و اظهار داشت: مثلا در چشم انداز سند به چند نکته توجه شده است؛ نخست توجه به فرموده رهبر انقلاب که ایران باید جزو ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی و صاحب حرف در این عرصه باشد که این یک هدف کلی است و باید ذیل آن زیر هدف هایی تعریف شود؛ مثلا این که در حوزه نوآوری وضعیتمان مشخص شود یا این که در حوزه سرمایه انسانی و زیرساخت فنی باید به چه جایگاه برسیم تا بتوانیم در جمع کشورهای برتر قرار بگیریم.
فناوری هوش مصنوعی باید کاربردی سازی شود
وی یکی از اهداف کلان این سند را «برآورده کردن نیازمندی ها و حل شدن ابرچالش ها با کاربردی سازی هوش مصنوعی» عنوان نمود و اضافه کرد: این هدف یعنی کاربردی کردن هوش مصنوعی در کشور باید در اولویت قرار بگیرد، یعنی اگر فقط پز این را بدهیم که در عرصه تولید علم دنیا مثلا در رتبه یک قرار داریم، فایده نخواهد داشت در صورتیکه فناوری هوش مصنوعی را کاربردی سازی نکرده باشیم.
راه اندازی چندین شرکت یونیکورن در حوزه هوش مصنوعی
معاون ستاد هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست جمهوری مبحث «رقابت پذیری شرکت ها» را از دیگر موضوعات مهم و مورد تاکید سند بیان کرد و اظهار داشت: برپایه این هدفگذاری باید بتوانیم یک سری شرکت فناور بزرگ در هوش مصنوعی راه اندازی نماییم، چون مدل توسعه هوش مصنوعی در دنیا بر اساس شرکتهای فناور است. مثلا در آمریکا شرکتهای گوگل، فیسبوک و مایکروسافت پیشران حوزه هوش مصنوعی بوده اند و سایر زیست بوم ها، هوش مصنوعی شأن بر پایه همین ها شکل گرفته است. در بحث «تجاری سازی و رسوخ فناوری» همینطور یک سری شاخص ها تعریف شده و مثلا معاونت علمی مکلف می شود که از طریق اندازی چندین شرکت یونیکورن در حوزه هوش مصنوعی حمایت کند تا بتوانند در لبه فناوری حرکت کنند.
با سیستم دولتی هم میتوان شرکتهای بزرگ را وارد بازی هوش مصنوعی کرد
عاشری تصریح کرد: دولت چین هم باوجود اقتصادِ بسته و سیستم دولتی که دارد ولی یک سری شرکتهای بزرگ را وارد بازی هوش مصنوعی کرد و از آنها خواست نقش پیشران را ایفا کنند که به خوبی هم این کار را انجام می دهند. در واقع نکته اصلی صحبتم اینجاست که این قصه لزوماً به این نیاز ندارد که حتما سیستمِ اقتصاد آزاد داشته باشیم تا بتوان از آن جواب گرفت.
وی بحث «ارتقای سرمایه انسانی» در حوزه هوش مصنوعی را از دیگر موضوعات مورد تاکید سند عنوان نمود و اضافه کرد: بخش زیادی از فناوری هوش مصنوعی به حوزه نرم افزاری برمی گردد و خیلی مهم است که در این بخش تقسیم کاری بین وزارت آموزش و پرورش، علوم و معاونت علمی انجام و هر کدام ماموریتشان در حوزه پرورش نیروی انسانی مشخص شود. چون که وزارت علوم و آموزش و پرورش نیروهای دانشی را تربیت می کنند و در نهایت برای تبدیل شدن نیروی دانشی به نیروی خبره، معاونت علمی می تواند وارد عمل شود و برنامه ریزی کند.
معاون ستاد هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست جمهوری افزود: یک بحث دیگر مبحث «حفظ شتاب علمی و تولید علم نافع» است و ذیل این موضوع، تعداد مقالات و پتنت های ساخته شده حائز اهمیت می باشد. در واقع خیلی مهم است که در این بخش چگونه هدفگذاری نماییم، این که مقرر است به چه تعداد مقاله کیو وان در حوزه هوش مصنوعی و حوزه های در رابطه با آن برسیم.
عاشری در ادامه خاطرنشان کرد: حوزه دیگری که میتوان به واسطه آن زنجیره ارزشی برای هوش مصنوعی ایجاد نماییم، بحث «همکاری ها با کشورهای منطقه و یا در ابعاد بین الملل» است. میتوان با استفاده از توانمندی شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه هوش مصنوعی در سایر کشورها به خصوص کشورهای اطراف، خلق ثروت و ارزش را به ارمغان آورد؛ به صورت مثال هم اکنون در عراق یک سرویسی مشابه اپلیکیشن اسنپ راه اندازه شده که به رفع نیاز آنها کمک کرده است.
تهیه یک اطلس ویژه در حوزه هوش مصنوعی / شناسایی نخبگان و ارزیابی وضعیت شرکتها
وی در ادامه از تهیه اطلسی در ستاد هوش مصنوعی اطلاع داد که در آن مشخص می شود چه تعداد شرکت در این عرصه فعال می باشند و اظهار داشت: برخی شرکت ها صرفا در این عرصه توسعه دانش انجام می دهند و یا امکان دارد یک شرکت یک ربات از شرکت خارجی وارد کرده و لوگوی خودش را هک کرده که این شرکت ها باید در اطلس خوب شناسایی شوند. بحث شناسایی نخبگان حوزه هوش مصنوعی، تعداد دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی در این عرصه، وضعیت صادرات هوش مصنوعی، جایگاه کشور از نظر تعداد مقالات و تعداد ثبت اختراع هم از موارد مهمی است که باید در این اطلس به آن توجه گردد.
در حوزه تجهیزات توان محاسباتی کمبود داریم
معاون ستاد هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به اینکه راه اندازی زیست بوم داده و زیرساخت های محاسباتی در ارتباط با سکوها را همچون مأموریت های معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان برشمرد و اظهار داشت: «میزان توان محاسباتی» یکی دیگر از موضوعات مهم در سند هوش مصنوعی بوده که بر آن تاکید ویژه ای شده است؛ چون که کشور در زمینه پتافلابس (ظرفیت محاسباتی) کمبود دارد.


منبع:

1402/06/18
12:12:57
0.0 / 5
606
تگهای خبر: آموزش , اپل , اپلیكیشن , ارتباطات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
مهندس وب
مهندس وب web engineers