فعالان فضای مجازی مطرح كردند؛

جنایت اینستاگرام و بهره برداری سیاسی از فیلترینگ

جنایت اینستاگرام و بهره برداری سیاسی از فیلترینگ

مهندس وب: فعالان فضای مجازی پاک با بررسی معضلات ناشی از کم کاری دولت در توسعه بسترهای داخلی، نسبت به استفاده بدون مرز از پلت فرم اینستاگرام توسط کودکان و نوجوانان کشور اخطار دادند.



به گزارش مهندس وب به نقل از مهر، سی و هشتمین نشست هم افزایی فعالان فضای مجازی پاک با مبحث «۱۴ ساله های اینستاگرامی» و با محور بررسی معضلات در ارتباط با استفاده بدون نظارت کودکان و نوجوانان از فضای شبکه های اجتماعی خارجی، توسط جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک برگزار گردید.
دچار یک فساد سیستماتیک در شبکه های اجتماعی هستیم
در این نشست محمد مهدی حبیبی فعال حوزه فضای مجازی با اشاره به اینکه ما در شبکه های اجتماعی گرفتار یک فساد سیستماتیک شده ایم، اظهار داشت: زمانی فساد فرد به فرد ترویج می شد اما الان وضعیت متفاوت می باشد و ما شاهد می باشیم که یک اپلیکیشن مانند اینستاگرام در مقیاس ۴۵ میلیون کاربر، برای روابط و منزلت اجتماعی ما و دیده شدن های ما قانونگذاری می کند و به صورت سیستماتیک، تربیت عمومی جامعه را در اختیار گرفته است.
وی ضمن اشاره به تأثیر میزان لایک ها و فالوئرها در ذهن یک نوجوان ۱۴ ساله اظهار داشت: شرایط و قواعد جاری در شبکه اجتماعی اینستاگرام، سوق دادن مردم به سمت خودنمایی است و محتوایی که این شبکه به ۴۵ میلیون ایرانی تزریق می کند و فضای تربیتی که اشاعه می دهد، مطابق با اعمال قدرت و حاکمیت فرهنگ غرب است.
حبیبی با برشمردن موضوعاتی که امکان انحراف را برای کودکان و نوجوانان در فضای شبکه های اجتماعی فراهم می آورد، اظهار داشت: با وجود اینترنت پرسرعت، وقت آزاد و خلوت اینستاگرامی، نمی توان جلوی فساد را گرفت. این فساد فراگیر است و نباید مشکل را در حد یک خانواده تقلیل داد.
وی با اشاره به اینکه بعضی می گویند در اینباره سیاه نمایی نکنید، افزود: این حقیقت است و سیاه نمایی نیست. باید فضا را برای کنترل این فساد آماده کرد و بعد از آن از خانواده ها بخواهیم که زمانی را به نظارت فرزندانشان اختصاص دهند.
عضو هیئت مدیره جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک ضمن اشاره به اینکه برخی به جای اینکه سنگر نظام باشند، پشت نظام سنگر گرفته اند، تصریح کرد: نظام اسلامی یک ساختار برآمده از یک تفکر است و در صورتیکه مسئول بی کفایتی وجود داشته باشد نمی گردد توقع داشت که اهداف آن محقق شود.
وی با اشاره به اینکه نباید دغدغه ها را در حد یک اشک تمساح تقلیل دهیم، افزود: مفهوم و منطق آزادی در غرب متفاوت می باشد و ما باید تفاوت تمدنی خودمان را با تمدن غرب درک نماییم.
حبیبی با تکیه بر اینکه صیانت در فضای مجازی تنها در ارتباط با کودکان و نوجوانان نیست بلکه بحث صیانت از انسان ها است، اظهار داشت: تنها کودکان زیر این بمباران گرفتار نیستند و یک مسئول نباید تنها دغدغه حکومت داشته باشد و جایگاه خویش را برای به دست آوردن یک رای تا این اندازه تقلیل دهد. بلکه توقع این است که یک مسئول دغدغه دین و مردم را هم داشته باشد.
وی با انتقاد از انتشار محتوای بیهوده در رسانه ملی، اظهار داشت: تلویزیون ما به آموزش بیهودگی می پردازد و نمی توان انتظار داشت کودکانی که پای این محتوا بزرگ می شوند، دنبال مکتب مقاومت بروند.
این فعال فضای مجازی ضمن اشاره به اینکه بعضی می گویند که اقتصاد مردم با فیلترینگ اینستاگرام از بین می رود، اضافه کرد: سوال اینجاست که چرا باید اقتصاد مردم را به این فحشاخانه گره بزنید؟ در حالیکه راهی مانند توسعه سیستم های بومی و تولید قدرت بومی وجود دارد. چرا اقتصاد را با سرویسهای بومی توسعه نمی دهید تا بتوان در اینستاگرام را بست.
وی اظهار داشت: در صورت توسعه بومی، تولید محتوای فاخر و آموزش به خانواده ها و مجموع اینها در کنار هم، فیلترینگ اینستاگرام کارآمد خواهد بود. در غیر این صورت فیلترکردن به تنهایی مشکلی را حل نمی کند.
حبیبی اضافه کرد: پیشگیری بهتر از درمان است اما متاسفانه در کشور خلاف این صورت می گیرد. ما می ایستیم اپلیکیشن رشد می کند و به اوج می رسد و بعد از آن برای رفع خرابکاری های آن دنبال چاره هستیم. این روش اشتباه است.
هیچکس مخالف توسعه ایمن اینترنت نیست
این کارشناس با تکیه بر اینکه نباید فقط انتخاباتی با مردم حرف بزنیم، عنوان کرد: دست از نبرد با دشمن فرضی برداریم و مداوم نگوییم که برخی نمی خواهند اینترنت باشد و مخالف توسعه هستند. هیچکس مخالف توسعه ایمن نیست. وظیفه متولی این حوزه توسعه ایمن است و اینکه آمار بدهیم که توسعه داده ایم، به تنهایی کافی نیست.
وی با اشاره به اینکه در این فضا باید ارزش ها و ضدارزش ها مشخص شود، اظهار داشت: چاره اصلی در این فضا توسعه سرویسهای بومی است. تا زمانی که در این عرصه قدرت نداشته باشیم، مدیریت و پاسخگویی نخواهیم داشت. الان قدرت در اختیار کسی است که به نیاز مردم دسترسی داشته باشد و تا زمانی که سرویسهای بومی توسعه پیدا نکند، این نیاز را نمی توانیم در داخل پاسخگو باشیم و قدرتی هم نخواهیم داشت. این مورد یک بحث فرانظامی است. چونکه تا زمانی که قدرتی وجود نداشته باشد، نمی توان حاکمیت کرد.
حبیبی ضمن اشاره به بهانه هایی که برای توسعه سرویسهای بومی مطرح می شود و از سپر فیلترینگ برای این ناکارآمدی بهره می برند، اظهار داشت: همه به دنبال فیلترینگ نیستند. ما معتقدیم که اگر توسعه بومی صورت می گیرد و سیاستگذاری و تنظیم گری در فضای شبکه های اجتماعی صورت می گرفت، این قبیل اتفاقات را شاهد نبودیم.
ما در اوج عصر فیلترینگ هستیم
وی تصریح کرد: البته کسی که مخالف فیلترینگ است، موافق بی در و پیکری فضای مجازی و استفاده بدون مرز از آن است. پس مدام این مورد را در ذهن مردم جا نیاندازید که پروژه فیلترینگ شکست خورده است. باید بدانیم که فیلترینگ یکی از المان های قدرت است و ما در اوج عصر فیلترینگ هستیم و اگر همراه با فیلترینگ یک پلتفرم، توسعه بومی آنرا جلو می بردیم، فیلترینگ نه تنها شکست نخورده بلکه موفق هم بود.
نیاز به ایجاد فضای امن آموزشی برای کودکان
دکتر صالح اصغری سایبرپژوه و مدرس دانشگاه هم در این جلسه ضمن اشاره به پژوهش های بین المللی پیرامون سوءاستفاده جنسی آنلاین از کودکان که بر بستر تکنولوژی مانند شبکه های اجتماعی و وب و یا مبتنی بر ارتباطات از راه دور صورت می گیرد، اظهار داشت: اغلب فراتحلیل ها به این مورد اشاره دارد که دسترسی به اینترنت و مولفه کیفیت زندگی افراد با انواع اعتیاد در فضای مجازی و سوءاستفاده جنسی، همبستگی دارد.
وی با اشاره به اینکه این علامت سوال جدی است که آیا گسترش دسترسی به ابزارهای تکنولوژی این صدمه ها را ایجاد می کند، افزود: ما از ادبیات صدمه ها و فرصت های فضای مجازی عبور کردیم و وارد عصری شدیم که زیست ما چند ساحتی شده است؛ ساحت مجازی یکی از این ساحت ها است و ما باید زیستمان را در این فضا رقم بزنیم.
اصغری ضمن اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ با رشد یک درصدی جمعیت دنیا مواجه بودیم اما ۲ درصد به استفاده کنندگان اینترنت دنیا افزوده شده است، تصریح کرد: حرکت به سمت سوشیال مدیا و شبکه های اجتماعی و تعداد کاربران موبایل افزایش یافته است و دسترسی مداوم مردم به اینترنت سبب شده که وارد دنیای جدیدی شویم.
وی با اشاره به اینکه مطابق گزارش های بین المللی خشونت آنلاین در کشورهای آفریقایی در صدر قرار دارد و کشورهای پیشرفته، کشورهای آسیای شرقی و اقیانوسیه کمترین گزارش ها را در مورد سوءاستفاده های جنسی دارند، اظهار داشت: دو فاکتور اصلی تکنولوژی و زمینه های اجتماعی فضای خشونت آنلاین را تسهیل می کند.
این مدرس دانشگاه با تکیه بر اینکه باید صدمه پذیری های نوجوانان و کودکان در فضای مجازی را شناسایی و برای آموزش آنها فضای امنی ایجاد نماییم، اظهار داشت: آموزش هایی که در مدارس به کودکان و نوجوانان داده می شود دارای یک سری مخاطراتی است که اضطراب آنها را زیاد می کند. در کنار آن بهتر است علاوه بر نظارت والدین به عملکرد فرزندانشان، والد و فرزند با هم ارتباط هم داشته باشند. از طرفی نهادهای میانی مانند نخبگان و NGO ها باید در جریان سازی اجتماعی و مطالبه گری و ترویج مسئله، فعالیت داشته باشند و این مورد را در جامعه بعنوان یک دغدغه مطرح کنند.
وی از دیگر راهکارهای حل این مشکل به قانونگذاری، تولید محتوا و ایجاد استاندارد در فضای مجازی بعنوان مسئولیت مجریان قانون اشاره نمود و اظهار داشت: متاسفانه در کشور ما مسؤلان اغلب دید صفر و یکی دارند و تقلیل گرایی در موضوعات مختلف دیده می شود. این عدم دید سیستمی سبب شده که بسیاری دست روی احساس مردم بگذارند و اهمیت موضوعات را به این بهانه تقلیل می دهند.
اینستاگرام و جنایت ضد نوجوانان کشور
دکتر احسان شاه قاسمی عضو هیئت علمی گروه ارتباطات دانشگاه تهران هم در این نشیت ضمن اشاره به مسئله لایو آزاردهنده نوجوان ۱۴ ساله در شبکه اینستاگرام اظهار داشت: متاسفانه این مورد باآنکه آزاردهنده است اما چیز جدیدی نیست. چون که خیلی از خانواده ها اطلاع ندارند که کودکانشان در فضای مجازی چه می کنند.
وی با اشاره به اینکه ۱۰ سال پیش در مقاله ای تاکید کردم که اینترنت و کامپیوتر به درد کودکان نمی خورد، اضافه کرد: امروز هم این دیدگاه کماکان وجود دارد که نباید به فرزندانمان پیش از ۱۸ سالگی اینترنت و گوشی موبایل بدهیم.
این پژوهشگر با تکیه بر اینکه در این شرایط فیلترینگ پاسخگو نیست، افزود: در اینستاگرام جنایت ضد نوجوانان ما اتفاق می افتد و ما به شکلی برده این شبکه هستیم.
وی با اشاره به اینکه برخی برای اجتناب از این فضا آدرس غلط به مردم می دهند و در حق مردم جنایت می کنند، اضافه کرد: حتی برای آموزش مجازی هم باید فرزندان از گوشی، تبلت و یا لپ تاپ والدین استفاده کنند و این ابزارها را به صورت فردی در اختیارشان قرار ندهیم.
شاه قاسمی با اشاره به اینکه طی ۳ دهه گذشته وزارت آموزش و پرورش خیانت بزرگی به کشور کرده است، اظهار داشت: هرساله شاهد کاهش میزان دروس، زمان تحصیل و کوچک ترشدن کتاب های درسی هستیم و امروزه کودکان و نوجوانان ما کاری برای انجام دادن ندارند و این فرزندان بیکار مجبورند که در اینترنت پرسه بزنند.
وی با تاکید براینکه ما در کشور نیازمند نظام آموزشی ثروتمندی هستیم که محتوای خوب و مفید در اختیار فرزندانمان بگذارد، اظهار داشت: متاسفانه با نظام آموزشی مدرک فروش در کشور مواجه هستیم که هیچ ارزش افزوده ای برای فرزندانمان ایجاد نمی کنند.
عضو هیئت علمی گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به اینکه باید محتوای داخلی خوب و جذاب در کشور ساخته شود، اضافه کرد: فساد در دستگاههای محتواساز دیده می شود و بنابراین سراغ افراد توانمند در این حوزه نمی روند تا توجه کودکان از اینستاگرام برداشته شود.
وی ضمن اشاره به وجود بی برنامگی برای توسعه پلت فرم های بومی در کشور و نبود پیوست فرهنگی اجتماعی و اقتصادی در حوزه شبکه های اجتماعی اظهار داشت: به علت این بی برنامگی است که وقتی پلت فرم تلگرام را مسدود می نماییم مردم به سمت اینستاگرام روی می آورند.
شاه قاسمی با تکیه بر اینکه باید تکلیف اینستاگرام در کشور مشخص شود، اضافه کرد: اگر اینستاگرام در کشور فیلتر شود و کسب و کارها تعطیل شوند شکی نیست که چرخه تولید مملکت نمی ایستد. اما در کنار آن باید سایت ها و شبکه های فاخری داشته باشیم که در اختیار مردم قرار گیرد.
انکار مسؤلان و استفاده سیاسی از مبحث فیلترینگ
در این نشست پرهام فرهنگ وصال، کارشناس حقوق بین الملل هم ضمن اشاره به تهییج نوجوان به جرم در شبکه های اجتماعی از دید حقوقی اظهار داشت: شبکه های اجتماعی بستر سوق دادن نوجوانان به جرم و بروز جرم هستند که این مورد قابل پیگرد قضایی و اداری است. در این حوزه نهادهای بین المللی دارای سازوکارهایی هستند اما ما منفعل عمل می نماییم.
وی اظهار داشت: در شرایطی که مسائلی مانند نرمال سازی رفتارهای جنسی خطرآفرین، ترویج ازدواج سیاه، تشکیک در سن ازدواج و مواردی از این دست در شبکه ای مانند اینستاگرام ترویج می شود، انکار مسؤلان، استفاده سیاسی از مبحث فیلترینگ و تقلیل دادن مبحث ناهنجاری صورت گرفته در اینستاگرام به یک کودک، مورد انتقاد است.
فرهنگ وصال، موثرترین نوع اقدام را پیشگیری عنوان نمود و اظهار داشت: شبکه های اجتماعی خارجی مجال بیشتری برای فحشا بوجود آورده اند و باید به دنبال راه چاره باشیم.


منبع:

1399/10/08
23:55:56
0.0 / 5
1122
تگهای خبر: آموزش , آنلاین , اپل , اپلیكیشن
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
مهندس وب
مهندس وب web engineers