نگاه جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب به بازمانده یک ابرنواختر

نگاه جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب به بازمانده یک ابرنواختر

به گزارش مهندس وب، عکس جدید «تلسکوپ فضایی جیمز وب» از یک بازمانده ابرنواختر، خصوصیت های اسرارآمیزی را آشکار می کند که در نور فروسرخ نزدیک پنهان شده اند.


به گزارش مهندس وب به نقل از ایسنا و به نقل از ناسا، بازمانده ابرنواختر «ذات الکرسی آ»(Cassiopeia A) یا (Cas A) مانند یک وسیله تزئینی براق و گرد که آماده قرار گرفتن در نقطه مناسب روی درخت کریسمس است، در عکس جدید «تلسکوپ فضایی جیمز وب» می درخشد. بازمانده ابرنواختر Cas A در فاصله ۱۱ هزار سال نوری از ما در صورت فلکی «ذات الکرسی»(Cassiopeia) قرار دارد و تخمین زده می شود که حدود ۳۴۰ سال پیش منفجر شده باشد.
«دوربین فروسرخ نزدیک»(NIRCam) جیمز وب از Cas A عکس گرفته و این انفجار ستاره ای را با وضوحی نشان میدهد که پیش تر در این طول موجها غیر قابل دسترسی بود. این نگاه با وضوح بالا، جزئیات پیچیده ای را از پوسته درحال انبساط مواد به تصویر می کشد که قبل از انفجار، با گاز انتشار یافته از ستاره برخورد کرده است.


بازمانده ابرنواختر Cas A یکی از نمونه های بازمانده ابرنواختر در کیهان بشمار می رود که به خوبی مورد بررسی قرار گرفته است. در طول سال ها، رصدخانه های زمینی و فضایی مانند «رصدخانه پرتو ایکس چاندرا»، «تلسکوپ فضایی هابل» و «تلسکوپ فضایی اسپیتزر»، تصویری را از چند طول موج بازمانده ابرنواختر عرضه کرده اند.
با این وجود، ستاره شناسان حالا به فصل جدیدی از مطالعه Cas A وارد شده اند. «دستگاه فروسرخ میانی»(MIRI) جیمز وب در آوریل ۲۰۲۳، این فصل را شروع کرد و خصوصیت های جدید و غیرمنتظره ای را در پوسته داخلی بازمانده ابرنواختر نشان داد. خیلی از این خصوصیت ها در عکس جدید دوربین فروسرخ نزدیک نامرئی هستند و ستاره شناسان علت آنرا بررسی می کنند.

خرده شیشه فضایی
نور فروسرخ برای چشم ما نامرئی است. ازاین رو پردازشگرهای تصویر و دانشمندان، این طول موج های نور را به رنگ های مرئی تبدیل می کنند. در جدید ترین عکس Cas A، رنگ ها نشان دهنده فیلترهای مختلف دوربین فروسرخ نزدیک هستند و هر یک از رنگ ها کارهای متفاوتی را نشان می دهند که درون جرم رخ داه اند.
در نگاه اول، عکس دوربین فروسرخ نزدیک امکان دارد کمتر از عکس دستگاه فروسرخ میانی، رنگی به نظر برسد. این امکان دارد به خاطر طول موج هایی باشد که ماده بیرون آمده از جرم، نور خویش را در آنها ساطع می کند.
قابل توجه ترین رنگ ها در جدید ترین عکس جیمز وب، توده هایی هستند که به رنگ نارنجی روشن و صورتی روشن نشان داده شده اند و پوسته داخلی بازمانده ابرنواختر را می سازند. این عکس می تواند ریزترین توده های گاز متشکل از گوگرد، اکسیژن، آرگون و نئون را که از خود ستاره انتشار یافته اند، نشان دهد. در این گاز، مخلوطی از غبار و مولکول وجود دارد که در نهایت به عناصر سازنده ستاره ها و منظومه های سیاره ای جدید تبدیل می شود. بعضی از این مواد آن قدر ریز هستند که حتی تلسکوپ جیمز وب هم نمی تواند آنها را تفکیک کند.
«دنی میلیساولیویک»(Danny Milisavljevic) پژوهشگر «دانشگاه پردو»(Purdue University) و سرپرست این گروه پژوهشی اظهار داشت: با وضوح دوربین فروسرخ نزدیک، حالا می توانیم ببینیم که چگونه ستاره درحال مرگ هنگام انفجار کاملا متلاشی شده و رشته هایی شبیه به خرده های کوچک شیشه را پشت سر گذاشته است. واقعا باورنکردنی است که بعد از این همه سال مطالعه Cas A، حالا جزئیاتی را حل می نماییم که اطلاعات دگرگون کننده ای را در مورد چگونگی انفجار این ستاره به ما می دهند.
مقایسه بین تصاویر Cas A که با دوربین فروسرخ نزدیک و دستگاه فروسرخ میانی گرفته شده اند.


منبع:

1402/09/20
14:46:37
0.0 / 5
361
تگهای خبر: دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
مهندس وب
مهندس وب web engineers